PROTEESIT


 

Proteesihoidoilla korvataan puuttuvia hampaita joko irrotettavilla tai kiinteillä hammasproteeseilla. Puuttuvien hampaiden korvaaminen on yleensä tarpeen hampaiston purentatehon palauttamiseksi ja jäljellä olevien hampaiden liiallisen purentarasituksen ehkäisemiseksi. Lisäksi ulkonäöllisistä syistä on usein tarpeen korvata varsinkin etualueen hampaiden puutoksia.

Kokoproteeseissa on akryylistä valmistetut, hammasharjanteille asettuvat rungot johon on proteesihampaat kiinnittyvät. Proteesit voi ottaa pois puhdistamisen ajaksi ja yöksi. Alakokoproteesin ongelmana on usein heikko pysyvyys iän myötä kutistuvien ienharjanteiden takia. Tällöin proteesin kiinnittymistä voidaan kohentaa implanttien eli keinojuurien avulla. Alaleukaan asetetaan 2-4 implanttia ja alakokoproteesi voidaan valmistaa kiinnittyväksi implantteihin ns. neppareilla tai ratsastajilla.

Tukeva proteesi parantaa pureskelutehoa ja käyttömukavuutta riippumatta proteesimallista. Useimmiten on mahdollista valita useammastakin vaihtoehtoisesta tavasta korvata puuttuvia hampaita, joten kannattaa ottaa heikosti pysyvä proteesi tai hampaaton alue hammaslääkärin kanssa puheeksi.